De ABC-kaffees nemen een vliegende start

05.12.2017

ABC-Kaffees succesvol van start:
Meteen al 50 deelnemers en tal van vrijwilligers

De ABC-Kaffees in Nieuwpoort, Koksijde, De Panne en Veurne hebben een vliegende start genomen. Meer dan 50 anderstaligen komen er wekelijks bijeen om onder begeleiding van vrijwilligers hun Nederlands te oefenen. Ook tal van vrijwilligers scharen zich achter het project. Hiermee overtreffen de ABC-Kaffees alle verwachtingen. Het is de eerste keer dat aan de Westkust dergelijke praattafels Nederlands voor anderstaligen worden georganiseerd.

Dinsdag 5 december vond de officiële opening van de ABC-Kaffees plaats in Nieuwpoort. De ABC-Kaffees zijn een actie die valt onder het project ‘Elke dag Nederlands!’. Dit project wil op verschillende manieren oefenkansen Nederlands bieden aan anderstaligen. Initiatiefnemer is de intergemeentelijke dienst (W)Integratie die voor dit project een maximale subsidie kreeg van het Agentschap Integratie en Inburgering. Ook VormingPlus Oostende-Westhoek is in dit project een partner.

De ABC-Kaffees zijn er gekomen omdat anderstaligen een grote nood signaleerden om hun Nederlands te kunnen oefenen buiten de schooluren om. In de regio zijn weinig tot geen momenten waar er buiten de klas Nederlands kan geoefend worden. Daarom besloot de dienst (W)Integratie om hier iets aan te doen.

Naar het voorbeeld van gelijkaardige initiatieven in Oostende en andere centrumgemeenten besloot (W)Integratie daarom om van start te gaan met praattafels Nederlands. Deze kregen de naam ABC-Kaffees. Tijdens zo’n ABC-Kaffee komen anderstaligen in groepjes van vier-vijf personen samen om wekelijks op een vast moment onder begeleiding van een vrijwilliger hun Nederlands te oefenen. Het is niet de bedoeling dat de vrijwilliger – of ‘praatmaatje’ – echte lessen Nederlands geeft. Wel proberen de ‘praatmaatjes’ de anderstaligen over hun gêne heen te helpen om hun prille Nederlands in de praktijk te gebruiken. De anderstaligen krijgen hier geen diploma of attest voor.

In een ABC-Kaffee proberen we zo laagdrempelig mogelijk te werken. De anderstalige hoeft zich niet in te schrijven en kan gewoon komen naar de vaste momenten. Ook zijn er geen verplichtingen verbonden aan het ABC-Kaffee. Men is niet verplicht om te komen.

Voor de ondersteuning van de ABC-Kaffees zorgt VormingPlus Oostende-Westhoek. Zo stond VormingPlus in voor de opleiding van de praatmaatjes.
Voor de ABC-Kaffees van start gingen, nodigde VormingPlus de praatmaatjes uit naar Oostende. Daar kregen de praatmaatjes de kans om een Babbelbox mee te volgen. De Babbelbox is een gelijkaardig initiatief in Oostende van SamenDivers en VormingPlus. De praatmaatjes kregen op die manier een kijk in de wereld van praattafels. De kennis die daar werd opgedaan werd meegenomen naar de ABC-Kaffees.

De ABC-Kaffees zijn intussen al een drietal weken aan het lopen. Hierbij zorgt VormingPlus ook voor de inhoudelijke ondersteuning. Zo zorgt VormingPlus voor themamappen rond allerlei onderwerpen zoals mobiliteit, naar de winkel gaan, het nieuws, sport of cultuur... Hiermee kunnen de vrijwilligers het ijs breken en de gesprekken op gang brengen. Ook staat er op de planning dat men Nederlands gaat oefenen op straat. Bezoeken aan de plaatselijke bibliotheek, winkels, musea… zullen binnenkort plaatsvinden.

De motivatie van onze praatmaatjes én deelnemers ligt hoog. Dit merken we vooral aan de opkomst van de ABC-Kaffees. Per week komen er ongeveer 50 deelnemers naar de ABC-Kaffees, wat heel wat meer is dan aanvankelijk ingeschat. “Ook de toestroom van vrijwilligers ligt hoog. Zo hebben meer dan 30 mensen zich aangemeld om te helpen met de begeleiding. Ook dit hadden we niet verwacht. Zonder hen zouden de ABC-Kaffees niet kunnen bestaan. Bedankt!”, zegt projectverantwoordelijke Michèle Baeyaert. Het succes bewijst dan ook de nood aan een dergelijk initiatief.

De ABC-Kaffees vinden op de volgende locaties en momenten plaats

  • Nieuwpoort: elke dinsdag van 13u30 – 15u30 in de City, Valkestraat 18 8620 Nieuwpoort
  • Koksijde: elke woensdag van 14u30 – 16u30 in het jeugdhuis de Pit, Kursaallaan 28 8670 Koksijde
  • De Panne: elke donderdag van 13u30 – 15u30 in het jeugdhuis de Planke, Koningsplein 1 8660 De Panne
  • Veurne: elke vrijdag van 14u00 – 16u00 in de Zonnebloem, Zuidstraat 67 8630 Veurne.
    Vooraf inschrijven is niet vereist. Men kan op elke sessie gewoon aansluiten. De deelnemers moeten wel beschikken over een (prille) basiskennis Nederlands. Deelnemen aan een ABC-Kaffee is gratis.

Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen eveneens contact opnemen met:
Anke Inghelbrecht – coördinator (W)Integratie: anke.inghelbrecht@koksijde.be – 058 53 34 59
Michèle Baeyaert – projectcoördinator ‘Elke Dag Nederlands’: michele.baeyaert@koksijde.be - 0491 92 97 32