Wintegratie wint de gastvrije gemeente-award

08.08.2018

Op dinsdagavond 24 april werden in het Vlaams Parlement de awards voor Gastvrije gemeente uitgereikt. 298 initiatieven meldden zich aan, en hieruit werden binnen 8 categorieën telkens 3 projecten genomineerd.
Binnen de categorie gemeenteinitiatieven werd Wintegratie genomineerd, samen met nog 2 andere West-Vlaamse initiatieven. Het project “Elke dag Nederlands” van intergemeentelijke samenwerking Wintegratie kreeg uiteindelijk de award toegekend en mag deze dan ook met de nodige trots meenemen naar de Westkust.

Wintegratie is een intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. Het ontstond in mei 2016 en heeft als doelstelling de integratie van nieuwkomers en anderstaligen te stimuleren en het draagvlak te vergroten bij de lokale bevolking. Met zijn actie ‘Elke dag Nederlands', gesubsidieerd door het agentschap integratie en inburgering, wil het oefenkansen Nederlands aanbieden buiten de schoolmuren. Dit kan via 3 deelacties: praattafels Nederlands geleid door vrijwilligers (ism Vorming Plus Oostende-westhoek), vrijwilligerswerk met taalcoaching op de werkvloer (ism de VDAB) en het keurmerk ‘Elke dag Nederlands’ waar handelaars en diensten anderstaligen de kans geven om ook bij hun dagelijkse boodschappen het Nederlands te oefenen.
Naast dit project heeft Wintegratie nog een werking met brugfiguren die nieuwkomers bijstaan met hun vragen en problemen en baat ze ook een kinderopvang uit waar baby’s en peuters van ouders die Nederlandse les volgen worden opgevangen.